Najbolje aplikacije za postavljanje roditeljske kontrole na smartfonu

Koliko god imali povjerenja u svoju djecu, roditelji moraju bar povremeno pratiti njihovo ponašanje na internetu.

Nažalost, kao i u životu, i na internetu se mogu javiti brojne opasnosti, tako da nadzor, pogotovo mlađe djece i tinejdžera, nikako ne može da škodi. Kako bi roditelji lakše stekli uvid u to šta njihova djeca gledaju, slušaju i objavljuju, stvorene su brojne aplikacije za postavljanje roditeljske kontrole. Ovo su neke od njih:

Google Family Link

Krenućemo sa besplatnom, a jako dobrom opcijom za Android, a to je Google Family Link. Ona roditeljima daje jednu vrlo značajnu mogućnost – da sami odaberu koje vrste aplikacija dijete može preuzeti iz Google Play prodavnice. Između ostalog, omogućava i praćenje lokacije.

Qustodio

Ova aplikacija roditeljima omogućava čak i pristup porukama i pozivima njihove djece, ali ona košta. Godišnja pretplata iznosi oko 140 dolara za 15 uređaja. Takođe, Qustodio pruža i mogućnost blokiranja telefonskih brojeva, praćenje lokacije djece, ograničavanja korištenja aplikacija, a pored Android-a može da radi i na iOS-u, PC-ju, Amazon Fire-u, Mac-u i Chromebook-u.

Kaspersky SafeKids

Sa godišnjom pretplatom od 15 dolara i mogućnošću praćenja neograničenog broja dječjih telefona, aplikacija Kaspersky SafeKids je jako dobar i povoljan izbor. I ona omogućava roditeljima da, kada god žele, saznaju šta njihova djeca rade na računarima i pametnim telefonima. Zahvaljujući njoj roditelji mogu da filtriraju internet stranice, ograniče korištenje uređaja, prate lokaciju djece… Naravno, neke od mogućnosti ne funkcioništu na pojedinim operativnim sistemima. Konkretno, blokiranje pojedinih pretraga na YouTube-u ne radi na Mac-u, za razliku od Android-a, iOS-a i Windows-a, gdje radi.

Norton Family

Kao što sam naziv aplikacije kaže, ona je dobro rješenje za cijelu porodicu, odnosno tamo gdje ima više uređaja. Posjeduje odlične filtere, prati lokaciju, omogućava geofencing, čak ima i opciju „School Time“, koja je tokom pandemije pomagala zaposlenim roditeljima da im djeca, koja su sama učila na daljinu, budu fokusirana na školske obaveze. Ova aplikacija je besplatna za one koji posjeduju antivirusni program kompanije Norton.

Net Nanny

Aplikacija Net Nanny, prema ocjeni roditelja, jedna je od najboljih. Pored brojnih mogućnosti koje posjeduju i prethodno pomenute aplikacije, osim pristupa porukama i pozivima, ona ne blokira automatski sve „sumnjive“ stranice, nego ostavlja mogućnost da roditelji odluče da li je to potrebno. Ova aplikacija, za koju godišnja pretplata košta 54,99 dolara, između ostalog pruža mogućnost skrivanja sadržaja na popularnim društvenim mrežama, poput YouTube-a i TikTok-a, gdje većina djece provodi najviše vremena.