Na Instagram stiže podrška za NFT tokene

Testni period je prošao i NFT će se uskoro pojaviti na Instagram-u.

Testiranje koje je trajalo tokom maja ove godine je očito bilo uspješno, pa iz kompanije Meta javljaju da je počelo implementiranje dodatka koji će omogućiti da korisnici prikazuju NFT-ove na svojim feed-ovima, pričama i u okviru poruka.

Odmah pojašnjenje za one koji nisu u toku šta je NFT. U pitanju je nešto drugačija kriptovaluta na bazi blokčejn tehnologije, gdje je svaki NFT potpuno jedinstven i nemoguće ga je mijenjati.

Onako kako je NFT zamišljen, to je dobar postupak da se umjetnička djela nastala u različitim medijima ili razna „tehnološka baština“ poput prvog tvita ikad napisanog, pretvori u token, a potom prodaju putem sličnih mehanizama digitalne trgovine. Još jednostavnije, tokenizacija nekog digitalnog djela je sertifikacija o vlasništvu.

Dodatak za NFT na Instagram-u će biti dostupan za korisnike i kompanije u više od 100 zemalja u Africi, Aziji i Pacifiku, Srednjem istoku i Sjevernoj i Južnoj Americi.

Biće omogućeno prihvatanje isplata putem Coinbase i Dapper digitalnih novčanika, a korisnici će moći da podijele NFT i automatski taguju i kreatora i sebe kao kolekcionara.

NFT detalji biće prikazani u tagovanim profilima i proizvodima i nose naziv digital collectibles.

Mogućnost korištenja NFT sa jedne strane omogućiće kreatorima da zarađuju na osnovu svog sadržaja i izgrade zajednicu ljubitelja i kolekcionara, a istovremeno i da se ova tehnologija približi širem krugu ljudi i da se proširi pristup web3 tehnologiji, smatraju u kompaniji Meta.