Mutalk, novi gejmerski uređaj koji utišava galamu

Ovaj uređaj može na prvi pogled izgledati neobično i čudno, ali izgleda da može biti izuzetno koristan tokom igranja igrica.

Zove se Mutalk i dizajnirala ga je i proizvela japanska kompanija Shiftall. On je, u suštini, Bluetooth mikrofon sa bežičnim povezivanjem sa uređajima.

Mutalk, za razliku od drugih mikrofona, ima suprotnu funkciju – on sluša samo onoga ko ga koristi kako bi smanjio jačinu zvuka odnosno glasa i ne služi “da se nešto bolje čuje” već naprotiv – da se čuje što manje.

Radi na principu Helmholcovog rezonatora i na ustima izgleda kao neka moderna elektronska brnjica (dio opreme koji se stavlja na usta životinja) ili prigušivač. Mutalk smanjuje jačinu glasa onog koji ga koristi za 30 decibela.

To znači da igrač može da bude veoma glasan i bučan i da da sebi oduška, ali Mutalk će zvuk toliko prigušiti da će okolina samo razaznati zvuk sličan onom koji nastaje kada mumlate u jastuk.

Osim toga, utišava i ambijentalne zvukove i ne mora da se koristi samo u gejmingu. Primjenu može naći i u kancelarijskim uslovima kada želite da slobodno pričate na onlajn sastanku, ali da svojim razgovorom ne remetite ostale u prostoriji.

Iako djeluje da sa takvim načinom rada Mutalk neće biti baš higijenski najbolje rješenje za zdravlje (na ustima je kao maska) kompanija Shiftall je taj problem riješila tako što je sa unutrašnje strane uređaja postavila jastučiće, koji apsorbuju pljuvačku, ali su zamjenjivi i mogu da se peru.

Na glavu se postavlja jednostavno, pomoću rastegljivih gumiranih kaiša, poput maske za skijanje.

Cijena uređaja je poznata samo za tržište Sjedinjenih Američkih Država, gdje bi trebalo da košta oko 200 dolara.