m:tel aktivirao uslugu „Siguran net“ u 37 škola

Digitalna pismenost i bezbjednost djece na internetu imperativ budućnosti

U današnjem digitalnom dobu, vremenu u kojem internet predstavlja neizostavan dio našeg svakodnevnog života, pored osnovne digitalne pismenosti, naročito je važno biti zaštićen i iskoristiti sve prednosti koje nam pružaju platforme za korišćenje sigurnog interneta.

Posebna pažnja kada je riječ o bezbjednom korišćenju interneta posvećuje se najmlađima, pa u skladu s tim i obrazovnim institucijama, jer su upravo mladi najranjivija grupa kojima je potrebno obezbijediti sigurno internet okruženje. Siguran internet podrazumijeva zaštitu od raznih cyber prijetnji, koja bi im omogućila bezbrižno djetinjstvo i školovanje u svijetu modernih tehnologija i digitalnih kumunikacija. S razvojem modernih tehnologija, razvijaju se alati i usluge koje se sve više koriste u svrhu zaštite od potencijalnih prijetnji.

Svjesni potreba današnjice i dodatne online bezbjednosti, posebno u obrazovnim ustanovama, kompanija m:tel je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, školama u Republici Srpskoj omogućila besplatno korišćenje i testiranje usluge „Siguran net“, platforme koja ima za cilj bezbjedno korišćenje interneta. Početkom mjeseca decembra, u 37 osnovnih i srednjih škola aktivirana je usluga „Siguran net“, koja podrazumijeva onemogućavanje pristupa sadržajima koji se smatraju neprimjerenim, kao i zaštitu od malicioznih napada.

„Siguran net“ pomaže i filtriranju neprikladnog sadržaja, čime štiti djecu od neželjenih materijala ili online aktivnosti koje nisu prikladne za njihov uzrast. Kroz korišćenje „Sigurnog neta”, obrazovne ustanove mogu bez straha podsticati razvoj digitalne pismenosti među najmlađim korisnicima, jer upravo je svijest o važnosti sigurnog i odgovornog korišćenja interneta važan dio savremenog obrazovanja.

Korišćenjem platformi i usluga za siguran internet sprečava se mogućnost krađe identiteta jer korisnici dobijaju upozorenja za bilo koju potencijalnu prijetnju i neregularnost, omogućava se efikasna odbrana od zlonamjernih programa i virusa koji mogu ugroziti sigurnost podataka, te sprečava neovlašten pristup računarima i mobilnim uređajima, čime se osigurava privatnost svakog korisnika. Ova usluga pomaže u identifikaciji i blokiranju pokušaja „phishing“-a, odnosno pokušaja prevare u smislu krađe osjetljivih informacija poput lozinki i finansijskih podataka.

Pored usluge „Siguran net“ namijenjene školama, usluga sigurnog interneta je dostupna svim  korisnicima m:tel  mobilne telefonije. m:tel će uskoro omogućiti uslugu sigurnog interneta i za rezidencijalne korisnike fiksnog interneta, a ona će uključivati i mogućnost roditeljske kontrole nad sadržajima i ograničenje pristupa određenim web stranicama, što  će stvoriti sigurnije online okruženje za djecu kako u školi tako i u njihovim domovima.

Podučavanje djece o digitalnoj bezbjednosti važno je koliko i osigurati zaštitne sisteme i ulagati u alate za bezbjednost na mreži. Korišćenje sigurnog interneta u obrazovnim ustanovama ne samo da će zaštititi najmlađe korisnike od potencijalnih opasnosti, već će i podstaći njihov razvoj u digitalno pismene i odgovorne pojedince.