Mini roboti dostavljaju hranu

Uber Eats, u saradnji sa kompanijom Cartken, angažuje mini robote za dostavu hrane.

Roboti na šest točkova kretaće se trotoarima, te će u oblasti Dadeland u okrugu Majami-Dejd isporučivati artikle koje nudi niz kompanija. U planu je njihovo širenje na veća područja grada i neka dodatna tržišta 2023. godine.

Kako navodi The Verge, Uber ističe da njegovo partnerstvo s Cartken-om predstavlja “prvo partnerstvo s globalnom aplikacijom za isporuku na zahtjev van univerzitetskih kampusa”.

“Naše partnerstvo s Cartken-om označava još jednu važnu prekretnicu u automatizovanoj i autonomnoj tehnologiji i pružiće veću pouzdanost i pristupačnost trgovcima i potrošačima u Majamiju”, rekao je Noah Zych, globalni šef autonomne mobilnosti i isporuke u Uber-u. Zadovoljan saradnjom je i suosnivač i izvršni direktor Cartken-a Christian Bersch.

“Zajedno imamo priliku da smanjimo gužve u saobraćaju, pomognemo lokalnim trgovcima da povećaju kapacitet isporuke i potrošačima ponudimo brze i praktične isporuke bez zagađenja”, kazao je on.

Inače, kupci kojima ovi roboti dovezu hranu moraće da svoje obroke preuzmu vani, jer robot ne može da se penje uz stepenice i na spratove zgrada. Prostor u kojem je njihova narudžba otključaće pomoću telefona. Stručnjaci ističu da bi korištenje robota umjesto ljudi za dostavu hrane moglo doprinijeti smanjenju troškova kompanija, kao i zaštiti životne sredine, jer su oni električni.

Pored toga što se ne mogu penjati uz stepenice, roboti su sporiji od bicikla i automobila kojima se danas najčešće dostavlja hrana, ali imaju i brojne prednosti, koje bi mogle presuditi da njihovo korištenje zaživi širom svijeta.