Microsoft razvio pametnu tkaninu koja detektuje objekte i pokrete

Kompanija Microsoft stvorila je pametnu tkaninu koja može da prepozna prisustvo, odnosno odsustvo pojedinih predmeta, ali i da detektuje pokrete.

Pod pametnom tkaninom podrazumijeva se materijal koji sadrži senzore i provodne niti, koje mogu da na telefon šalju informacije o stvarima koje se pored njih nalaze. Ovog puta u kompaniji su odlučili da od te tkanine napravi džep farmerica, tako da kompjuterski sistem može prepoznati predmete koji se najčešće nose u džepu, odnosno njihovo odsustvo.

To zvuči zanimljivo jer, na primjer, džep može da nam slanjem poruke na naš telefon sugeriše da u njemu nemamo sitniš za parking, ili pak sredstvo za dezinfekciju ruku.

Kako navodi TNW, jedna od mogućnosti ove pametne tkanine je i prepoznavanje pokreta. Naime, pomjeranje telefona u džepu može pokrenuti komandu na telefonu preko NFC-a. Iz kompanije poručuju da bi ovo platno moglo biti vrlo korisno u proizvodnji predmeta koje koriste ljubitelji video igara, ali i u mnoge druge svrhe.

Podsjećamo, Microsoft se već duže od jedne decenije bavi eksperimentisanjem sa pametnim materijalima. Bilo je tu mnogo zanimljivih patenata, a ovaj je najvjerovatnije samo nastavak onog iz 2020. godine, kada su stvorili pametni stolnjak koji prepoznaje hranu. Zanimljivo je da većina tih proizvoda koji uključuju pametno platno, ne samo kompanije Microsoft, nego i drugih, nije uspjela da osvoji kupce. Većinom se ta priča brzo završavala, tek prodajom prve ponude. Možda će baš ovaj projekat donijeti pozitivnu promjenu.