Micron napravio SD karticu najvećeg kapaciteta

Američka kompanija Micron Technology je predstavila memorijsku karticu kapaciteta 1,5 terabajta. Logika da od viška skladišnog prostora glava ne može da zaboli je sigurno ispravna, ali je prvo pitanje koje svakome pada na pamet jeste – čemu to uopšte služi?

Svrha ovih memorijskih kartica je komercijalna, pa tako neće biti dostupne običnim korisnicima. Najveći potencijal vidi se u upotrebi u sistemima za video nadzor, gdje su veliki kapacitet, dugoročno održive performanse i pouzdan rad u različitim uslovima – ključni.

Iz Micron-a tvrde da kartica može da izdrži pet godina neprestane upotrebe, tačnije 2 miliona sati, prije nego što bi otkazala.

Pored toga, karakteristika kartice je takva da pruža jednake performanse u svakom trenutku tokom rada, čak i prilikom snimanja 4K video sadržaja na nju. U praksi ovo znači da brzina upisivanja podataka ne bi trebalo da varira ukoliko se radi sa zahtjevnijim fajlovima.

Model i400 dolazi ne samo sa impresivnim kapacitetom, već i sa 176 slojeva 3D NAND memorije, dok je sa druge strane najmanji dostupni kapacitet ove MicroSD kartice 64 MB.

Micron nije donio neke druge konkretne informacije o performansama ove kartice, osim da posjeduju U3 i A2 sertifikate, što znači da može funkcionisati u vremenskim uslovima od -25 stepeni do +85 stepeni Celzijusovih.

Takođe, nisu dostupne informacije o cijeni i datumu kada će se pojaviti na tržištu.