Meta sprema nekoliko VR uređaja

Metaverzum, najavljeni projekat kompanije Meta, osim programiranja jednog virtuelnog svijeta, podrazumijeva i dobijanje novih uređaja kojima će se ulaziti u ovu virtuelnu stvarnost.

Meta je stoga najavila četiri nova uređaja za VR, koja bi trebalo da se pojave do 2024. Naravno, pomjeranje ovih rokova je moguće, a Meta bi svakako željela da ih izbaci na tržište prije konkurencije.

Najavljeni uređaji imaju radna imena Cambria, Funston, Stinson i Cardiff. Za prvi su u Meta rekli da će koštati “nešto više”, a spekuliše se da će taj iznos biti čak 799 dolara. To zvuči puno ako ne uzimamo u obzir da izraz “laptop za lice”, kako ga zovu proizvođači, uopšte nije daleko od istine. Ovaj model bi trebalo da se pojavi prvi, u septembru ove godine.

Meta je bila škrta u objavljivanju fotografija i dobili smo samo jednu prilično mutnu, iz koje se može  reći da je u pitanju redizajniran uređaj u odnosu na Quest 2. Ovo visokobudžetno sredstvo za uživanje u metaverzumu prema nagađanjima donosi 8 GB radne memorije i 256 GB memorije za skladištenje podataka.

Što se tiče ostalih, model Funston će predstavljati nastavak Cambria-e i stiže 2024. godine, dok su Stinson i Cardiff predviđeni da budu prijemčiviji modeli po cijeni i skromnijim karakteristikama, a pojaviće se na tržištu 2023. i 2024. godine.