Meta navodno sprema virtuelnu valutu Zuck Buck

Meta radi na virtuelnoj valuti koja je već prozvana Zuck Buck.

Kako prenosi Financial Times, najvjerovatnije se radi o tokenima sličnim onima koji se koriste u aplikacijama za igre, poput Robux valute u igri Roblox. Ponovo se spominje da matična kompanija platformi Instagram i Facebook razmatra objavljivanje i dijeljenje NFT-ova na Facebook-u.

U Meta-i, navodno, planiraju da sredinom idućeg mjeseca pokrenu pilot projekat s tim ciljem, a navodno će ubrzo nakon toga testirati omogućavanje članstva u Facebook grupama zasnovanim na vlasništvu NFT-a.

Priče o NFT planovima ove američke kompanije čule su se i ranije, ali nije bilo potvrda. S druge strane, Mark Zuckerberg, direktor te kompanije, po kojem su, bar tako zvuči, tokeni Zuck Buck i dobili naziv, prošlog mjeseca najavio da će NFT stići na Instagram.

U kompaniji istražuju i „društvene tokene“, koje bi mogli dodjeljivati onima koji se posebno istaknu u Facebook grupama.

Lauren Dickson, portparolka kompanije, kazala je da nema novih dodatnih informacija, ali je naglasila da konstantno razmatraju nove inovacije proizvoda za ljude, kompanije i kreatore, te da su fokusirani na kreiranje metaverzuma, što uključuje i način na koji bi izgledalo plaćanje finansijskih usluga.

Prema tome, kakva će biti budućnost Zuck Buck tokena i čime će nas sve kompanija Meta u budućnosti iznenaditi vjerovatno je teško i pretpostaviti.