Meta najavljuje novi VR uređaj

Dugo se najavljuje, a sada smo barem bliži što se tiče odgovora na pitanje “kada?” – sljedeći Meta-in uređaj za virtuelnu realnost pojaviće se u oktobru.

Mark Zukerberg, izvršni direktor kompanije, je najavio njihov godišnji Connect događaj, a pretpostavlja se da će tada biti predstavljena kaciga koja je od ranije poznata kao “Project Cambria“. Doduše, tada se govorilo da će se pojaviti u septembru.

Za ovaj uređaj su u Meta-i rekli da će koštati “nešto više”, a spekulisalo se da će taj iznos biti čak 799 dolara. To zvuči puno ako ne uzimamo u obzir da izraz “laptop za lice”, kako ga nazivaju proizvođači, uopšte nije daleko od istine.

Project Cambria bi trebalo da ima ekran u boji sa visokom rezolucijom, interni senzor za praćenje oka i sofisticiranu tehnologiju za uvećanu realnost. Pominje se da će ovaj VR uređaj imati neke nove opcije koje će moći da se aktiviraju okom ili praćenjem ekspresija lica.

Sad je pitanje i kakvo ime će nositi ovaj uređaj, jer je izgledno da se neće zadržati na postojećem radnom nazivu. Neki govore da će biti nazvan Meta Quest Pro, pošto postoji sličan, ali dosta slabiji Meta Quest uređaj. I njegova cijena je nedavno povećana na 399 dolara, pa se s pravom može očekivati da će cifra koju je potrebno izdvojiti za Meta Quest Pro biti značajno veća.