Meta ipak gasi svoj novčanik?

Meta će 1. septembra ugasiti pilot projekat po imenu Novi, koji je bio dostupan u SAD i Gvatemali, prenosi Bloomberg.

Radi se o digitalnom novčaniku namijenjenom za čuvanje novca u kriptovalutama, koji je pokrenut krajem prošle godine, a koji, po svemu sudeći, nije mogao biti realizovan na pravi način. S obzirom na to da od 21. jula korisnici više neće moći da dodaju novac na svoje račune, savjetuje im se da podignu sredstva što je prije moguće. Takođe, korisnici su upozoreni da nakon gašenja projekta neće moći pristupiti svojoj istoriji transakcija ili drugim podacima.

Inače, projekat je bio zamišljen s ciljem stvaranja besplatnog i bezbjednog sistema za čuvanje i obavljanje transakcija sa Facebook-ovom kriptovalutom Diem, koja ima podršku kompanije Meta.

Ipak, ubrzo nakon predstavljanja novčanika članovi Senata SAD naveli su da Meta ne bi smjela imati bilo kakve veze sa kriptovalutama, zbog čega su tražili da se Novi ugasi. Tako je umjesto Diem tokena Novi na kraju koristio Paxos Trust Co.’s USDP stablecoin kako bi korisnicima iz Gvatemale i SAD omogućio obavljanje transakcija.

Kada je svjedočio pred Kongresom 2019. godine, Mark Zuckerberg je pokušao da otkloni svaku zabrinutost da će njegova kompanija podržati lansiranje Diem-a, tada nazvanog Libra, bez odobrenja regulatora. Ipak, s obzirom na sve što je kasnije uslijedilo, poput prodaje imovine kripto projekta Diem, a sada i najave gašenja novčanika, čini se da će Meta morati da se okrene drugim projektima.

Možda novčaniku u metaverzumu, koji je nedavno najavljen kao sljedeća velika stvar?!