Meta i Youtube će uklanjati nasilni sadržaj

Problem govora mrženje, nasilja i lažnih vijesti na internetu nije od juče i velike tehnološke kompanije do sada su često kritikovane da ne rade dovoljno u borbi protiv ekstremizma na mreži.

Sudeći po samitu koji je održan u Bijeloj kuću na inicijativu predsjednika SAD Džoa Bajdena, tehnološki giganti preduzeće nove korake kako bi stali u kraj ekstremistima.

Bajden je na samitu okupio stručnjake i lidere iz sektora te ih pozvao da se bore protiv ekstremizma i rasizma. Kompanije su obećale da će nasilni sadržaj biti uklonjen i da će istovremeno promovisati medijsku pismenost kod mladih.

Meta, zbog Instagrama i Facebook-a, i Google, najviše zbog YouTube-a, trpe kritike jer su laži, nasilna retorika i govor mržnje našli pogodno tlo na popularnim platformama.

YouTube planira da uklanja sadržaj koji veliča djela nasilja, a kreatori video snimaka mogli bi biti sankcionisani čak i ako nisu povezani sa terorizmom (to je bila crvena linija do sada). Postoje slučajevi kada su neki snimci ipak ostali na platformi i pored važećih pravila i to je nešto na šta će u kompaniji obratiti posebnu pažnju.

Tech Transparency Project objavio je da je pronađeno 435 neprimjerenih video snimaka na YouTube-u, a 85 snimaka na kojima su snimljeni savjeti za gerilsku borbu je postavljeno nakon nasilnog upada demonstranata u američki Kaptol, 6. januara.

YouTube obećava da će uskoro pokrenuti kampanju u kojoj će mladi moći da nauče više o medijskoj pismenosti i prepoznaju manipulaciju i dezinformacije.

Slična obećanja dale su i druge kompanije. Microsoft će svoju vještačku inteligenciju i alate koji otkrivaju i sprečavaju nasilje učiniti dostupnijim u školama i društvenim organizacijama. Meta je najavila saradnju sa istraživačima Centra za međunarodne studije Middlebury koji se bori protiv terorizma i ekstremizma.