Meta i Qualcomm sklapaju partnerstvo

Dvije kompanije će se udružiti kako bi proizvele prilagođene čipove za virtuelnu realnost (VR).

Kompanija Meta Platforms potpisala je ugovor sa proizvođačem čipova Qualcomm o proizvodnji prilagođenih čipseta za svoje Quest uređaje virtuelne realnosti (VR), objavile su kompanije na konferenciji potrošačke elektronike u Berlinu.

Inženjerski i proizvodni timovi obje kompanije radiće zajedno na proizvodnji čipova, baziranih na Qualcomm Snapdragon platformama, navodi se u saopštenju.

Sporazum pokazuje zavisnost kompanije Meta, do prošle godine poznate kao Facebook, od Qualcomm-ove tehnologije čak i dok pokušava da razvije sopstven silicijum za virtuelne, proširene (augmented – AR) i mješovite uređaje.

“Za razliku od mobilnih telefona, kreiranje VR donosi nove višedimenzionalne izazove u računarstvu, cijeni i faktoru forme”, rekao je izvršni direktor Meta-e Mark Zakerberg u video poruci.

“Još uvijek smo u ranim fazama metaverzuma i ova vrsta duboke tehničke integracije će pomoći da VR postane multifunkcionalna računarska platforma”, rekao je on.

Meta mnogo ulaže u tehnologije poput AR naočara dok pokušava da oživi Zakerbergovu viziju metaverzuma, koncepta koji uključuje impresivan skup digitalnih svjetova. Već godinama se oslanja na Qualcomm čipove za svoje VR uređaje, uključujući i najnovije Quest2 slušalice.

Čipseti proizvedeni kroz ovu saradnju neće biti ekskluzivno dostupni samo Zakerbergovoj kompaniji, već će dio biti optimizovan posebno za Quest-ove sistemske specifikacije, rekao je portparol Meta-e Tajler Ji za Reuters.

Sporazum pokriva samo VR uređaje, rekao je Li, a Meta će nastaviti da radi na razvoju nekih od sopstvenih silicijumskih rješenja. Finansijski detalji posla nisu objavljeni.