MediaTek predstavio povoljan čipset za gejming telefone

Proizvođač čipova MediaTek je proširio svoj portfolio sa tri nova čipseta. Već je bilo dosta priče o Dimensity 1050 i Dimensity 930, dok je posebno zanimljiv treći čip Helio G99.

Novi čip je namijenjen za telefone sa 4G podrškom, te bi trebao biti odlično rješenje za jeftinije telefone nove generacije koji su namijenjeni gejmerima.

Helio G99 je osmojezgarni procesor zasnovan na 6-nanometarskoj procesnoj tehnologiji. Jezgra su raspoređena prema šemi „2 + 6“. Dva brža Cortex-A76 imaju maksimalnu radnu frekvenciju od 2,2 GHz, dok šest Cortex-A55 rade na frekvenciji od 2,0 GHz. Tu se nalazi i Mali-G57 MC2 grafički čip, kao i podrška za UFS 2.2 skladišnu memoriju i LPDR4X radnu memoriju koja može da radi na frekvenciji do 2133 MHz.

Zahvaljujući Helio G99 MediaTek HiperEngine 2.0 Lite tehnologiji za igre, telefon koji budu imali ovaj čipset podržavaće ekrane sa FullHD+ rezolucijom i brzinom osvježavanje slike od 120 Hz. Isto tako, čipset će biti podrška i za kamere do 108 MP rezolucije.

Najveću prednost u odnosu na svoje prethodnike ovaj čipset donosi na polju energetske efikasnosti, koja je povećana za 30 odsto, što su zaista odlični rezultati, posebno za gejming telefon, kome nudi nekoliko sati duže rada.

Prvi pametni telefoni sa Helio G99 trebalo bi da se pojavi u trećem kvartalu ove godine.