Manje superkolačića uz novo Firefox ažuriranje

Mozilla je najavila manje superkolačića u sklopu svog novog Firefox ažuriranja.

Inače, kolačići na internetu su izmišljeni prije mnogo godina. Prvobitno su služili kao korisno unapređenje koje će dozvoliti internet sajtu da upamti određene pretraživačke navike korisnika, tako da po povratku korisnik nije morao od početka da vrši pretragu.

Kompanije su trude da ih iskoriste kako bi pratili aktivnost korisnika i koristili te podatke da bi plasirali personalizovane reklame, koje ponekad djeluju previše napadno. Dobra vijest je da Mozilla radi na ograničavanju onoga što kolačići mogu da urade, ša će u novom Firefox 85 sistemu broj superkolačića biti umanjen.

Superkolačići su zapravo sakriveni kolačići, što znači da čak i ako uklonite podatke o svojoj pretrazi postoji šansa da oni još uvijek ostanu u sistemu. Firefox 85 sistemom Mozilla će umanjiti njihov broj tako što će ih izolovati. Ovo će se odvijati preko particije predmemorije.

Kao finalni rezultat ovo unapređenje bi trebalo da zaustavi superkolačiće u namjeri da ometaju rad korisnika, ali neće uništiti njihovu funkcionalnost.