Magija od Lego kockica – YouTube kanal Brick Bending

Strast prema slaganju Lego kockica nije rezervisana samo za djecu. I mnogi odrasli uživaju u tome, a jedan od njih je Jeff Sanders, autor YouTube kanala Brick Bending.

Ovaj američki programer sa sjeveroistoka Portlanda od Lego kockica pravi nevjerovatne geometrijske oblike. Na tu ideju došao je dok se igrao kockicama sa svojom djecom.

Iako nije školovani umjetnik, to što on radi sa kockicama itekako zalazi u sferu umjetnosti. Zapravo, u pitanju je spoj umjetnosti, inženjerstva, matematike, drevnih tradicija i popularne kulture.

On istražuje obrasce svojstvene Lego kockicama i pomjera granice onoga što se može stvoriti od njih. I sam u opisu Youtube kanala navodi da u videima koje objavljuje predstavlja magiju koju stvara od Lego kockica.

Da njegovi radovi nisu nikakav amaterizam, nego vrlo ozbiljne i zahtjevne konstrukcije, vrijedne pažnje, govori i to da je po narudžbi napravio rad od 10 metara kvadratnih. Zanimljivo je da Sanders na nevjerovatan način spaja lego kocke tako da dobija geometijske oblike koji su savitljivi.

Njegove predivne Lego skulpture pogledane su više od 100 miliona puta na internet platformama u svakom kutku svijeta. Ako i vi volite Lego kocke, obavezno posjetite njegov YouTube kanal Brick Bending i istoimenu web stranicu.