Madware i sve što treba da znate o njemu

Madware je adware (reklamni softver) koji uređaje „bombarduje“ reklamama do te mjere da postaju gotovo neupotrebljivi.

Pored toga što vlasnike telefona i tableta iritira oglasima koji neprestano iskaču, čineći u nekim slučajevima da i zvukovi budu zamijenjeni reklamama, on često uzrokuje pad sistema i doprinosi da se uređaji ponašaju kao da su neispravni. Pošto se često pojavljuje zajedno sa špijunskim softverima, postoji mogućnost krađe podataka i praćenja lokacije vlasnika uređaja.

Korisnici pametnih uređaja madware uglavnom pokupe slučajno, preuzimanjem fajlova, pa bi trebalo izbjegavati sajtove i sadržaje koji nisu bezbjedni. Vrlo često stigne u e-mail-u, u vidu linka ili fajla, zato je potrebno obratiti pažnju prilikom preuzimanja sadržaja.

Jako je bitno provjeravati ko je pošiljalac e-mail-a i skenirati fajl antivirus softverom. Isto je i sa linkovima koji stignu WhatsApp-om, Messenger-om i sličnim aplikacijama. Ne otvarajte ih ukoliko ne znate ko ih šalje i ukoliko imate i najmanju sumnju da bi mogli biti potencijalno opasni. Jedna od najboljih zaštita uređaja svakako je redovno ažuriranje operativnog sistema i posjedovanje kvalitetnog antivirus programa.

Ukoliko i pored svega toga po ponašanju svog telefona ili tableta primjetite da ste, ipak, slučajno instalirali madware, potražite pomoć stručnjaka. Imajte u vidu da nije problem samo uređaj, nego i podaci koje čuvate u njemu.