MAĐARSKA – Pet mjesta koja ne smijete propustiti

Mađarska je jedna od najposjećenijih zemalja u Evropi, prepuna turističkih potencijala i ljepota koje čekaju putnike iz čitavog svijeta. Iskreno, mislim da je Budimpešta jedan od najposjećenijih gradova kada su putnici sa Balkana u pitanju. Svakog vikenda, hiljade turista posjećuju Mađarsku prijestolnicu, gradove Budim i Peštu, koji su se ujedinili i postali jedan od najljepših gradova u Evropi i istinska kraljica rijeka, Dunav. Ipak, pored predivne Budimpešte, postoji još mnogo mjesta koja treba da vidite, a u ovom tekstu ću vam pokazati pet mjesta koja treba da posjetite. Naravno, dok ste u Mađarskoj, ne zaboravite da uzmete m:tel roaming opciju jer ćete nesmetano koristiti Internet i olakšati sebi boravak.

Pečuj – Peti po veličini grad Mađarske, nalazi se blizu granice s Hrvatskom. Star je oko 2000 godina, kulturno i istorijski bogat. Grad ima mediteransku atmosferu zahvaljujući različitim narodima koji su naselili grad, ali najviše zahvaljujući Turcima koji su ovdje donijeli svoju kulturu. Kao rezultat toga, moći ćete vidjeti znamenitosti različitih kultura, od hrišćanskih mauzoleja i katedrala, do turskih kupališta i džamija. Među njima su ranohrišćanski mauzolej Sopianae, pečuška katedrala, džamija Paše Qasima i kupalište Paše Memija. Pečuh je također poznat po svojoj keramici Zsolnay, koju možete istražiti u muzeju Zsolnay i kulturnoj četvrti Zsolnay. Svakako, ovo je najbolji suvenir koji možete ponijeti iz grada, pa nemojte to zaboraviti. Srce grada je ulica Király, ispunjena restoranima, kafićima i mnogim drugim kulturnim mjestima koja će vam ispuniti čitav dan. Takođe, Pečuj je sa svoja dva tržna centra, ozbiljan centar za ljubitelje šopinga, pa to možete povezati sa svojim putovanjem.

Hollókő – najpoznatije mađarsko selo, zahvaljujući tome što je uvršteno na popis mjesta UNESCO-ve svjetske baštine. Selo je od neizmjerne važnosti jer je to dobro očuvan primjer mađarskog sela iz 17. vijeka i mogućnost da vidite kako je život nekada izgledao. Tako da selo predstavlja autentični seoski mađarski život prošlih vijekova. Hollókő je mjesto i zapanjujućih krajolika pa najatraktivnije aktivnosti uključuju planinarenje i biciklizam. Uočavanje divlje životinje također je vrlo česta pojava. Tu je i dvorac na brdu iz 13. vijek, idealno planinarsko odredište. Do Hollókőa je moguće doći autobusom iz Budimpešte, a povratna karta je 16 evra.

Kompleks zgrada dvorca Esterházy u Fertődu – nalazi se u blizini austrijske granice i glavna je atrakcija grada Fertőda i istovremeno i ključna turistička atrakcija Mađarske. Na mjestu dvorca prvobitno je stajao lovački dvorac Sarród sagrađen 1720. godine u obliku slova U, koji je također sagradio jedan od pripadnika austrijsko-mađarske plemićke porodice Esterházy. Esterházyjevi su od 17. vijeka imali veliki značaj u mađarskoj istoriji. Među njenim članovima su se isticale nekadašnje vojvode Mađarske, nadbiskupi, sudije, pjesnici. Dvorac Esterházy s aristokratskim sjajem, koji je dizajnirao Miklós Esterházy, dobio je današnji oblik u drugoj polovici 18. vijeka nakon gotovo 20 godina rada. Barokni kompleks zgrada smatra se dostojnim pandanom bečke palače Šenbruna i pariškog Versaia, od tuda i njegov često korišten naziv: „mađarski Versaj“. Preko 100 prostorija, barokna biblioteka i balska sala, vrtovi i balkoni kao i još mnogo toga učiniti će da se osjećate kao da ste u nekoj bajci. Ulaznica za čitav kompleks je 22 evra.

Vinska regija Eger – U ovoj regiji ćete pronaći veliki broj vinograda i vinskih podruma u kojima možete da probate lokalne vrste vina. U cilju da podstaknu turizam, mnogi vinski podrumi organizuju posebne večeri i degustacije vina u okviru kojih posjetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj hrani i plesu, kao i u izletima u podrume s bačvama.

Balaton – Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Mađarskoj jest Balaton, jezero površine čak 592 km² koje nazivaju „mađarskim morem“. To ga čini najvećim jezerom u srednjoj Evropi, a prekrasna priroda i jednim od najpopularnijih. Njegovo ime dolazi od slavenske riječi za blato, pa se naziva još i Blatnim jezerom. Jezerska je voda blago radioaktivna i sadržava znatnu količinu jodnih i magnezijevih spojeva. Idealno mjesto za kupanje i uživanje. Kada ste na Balatonu, posjetite obližnji veličanstveni Dvorac Helikon, hrvatske porodice Feštetić u Kestelu. Upravo zahvaljujući povoljnom položaju uz jezero, oduvijek je bio zanimljiv aristokratiji, te je zbog toga mjesto bogate kulturne baštine.

Preporučujem vam da se popnete na toranj i uživate u panorami Balatona. Najpoznatiji je muzejski dio plemićka biblioteka sa oko 90 hiljada knjiga. Dvorac ima 101 prostoriju, a od zanimljivijih se još ističu muzej saobraćaja i kuća palmi.

Tekst pisao: Zoran Matić