Lunarni rover FLEX – šta podrazumijeva ovo testno vozilo

Američka kompanija Venturi Astrolab predstavila je testno vozilo stvoreno za putovanje po Mjesecu.

U pitanju je rover nazvan FLEX, dizajniran za korištenje u NASA-inom programu Artemis, čiji je cilj povratak ljudi na Mjesec 2025. godine.

Nije potrebno zamišljati kako će izgledati njegova vožnja površinom Mjeseca. Kompanija Venturi Astrolab je to već pokazala, samo na malo drugačijoj podlozi.

Naime, objavili su fotografije i video na kojima se vidi djelić FLEX-ovog petodnevnog testnog putovanja kalifornijskom pustinjom u blizini Nacionalnog parka „Dolina smrti“. Iz kompanije koju je osnovao veteran robotike svemirskih letova Jaret Matthews, potvrđuju da je ovaj rover kreiran za NASA-in program Artemis, čiji je, takođe, cilj uspostavljanje dugoročne lunarne kolonije kao prethodnice slanja astronauta na Mars.

„Da bi čovječanstvo zaista živjelo i djelovalo na održiv način van Zemlje, mora postojati efikasan i ekonomičan transport od lansirne rampe do krajnje stanice“, rekao je Matthews, najavljujući predstavljanje rovera.

I zaista, FLEX, kojim se može upravljati ručno ili daljinskim upravljačem, pored toga što je pogodan za istraživanja, osposobljen je i za isporuku tereta i druge logističke poslove na Mjesecu.

Kako prenose mediji, rover koji je težak nešto više od 500 kilograma, sa potpuno napunjenim baterijama na solarni pogon, osam časova može da prevozi dva astronauta, te ima dovoljan energetski kapacitet da preživi ekstremnu hladnoću mjesečeve noći.

Ukoliko FLEX bude dio pomenutog programa, postaće prvi rover koji može voziti po površini Mjeseca nakon Apollo-a 17. Inače, novi lunarni rover može da se kreće brzinom od 17,7 kilometara na čas, koliko se kretao i Apollo 17 kada je 1972. godine postavio mjesečev rekord u brzini.

Fotografija: astrolab.space