Ljudi se uz pametne zvučnike osjećaju manje usamljeno

Pametni zvučnici pomažu ljudima koji žive sami da se osjećaju manje usamljeno, pokazalo je novo istraživanje Ofcom-a.

Podaci ukazuju da se vlasništvo nad ovim uređajima gotovo udvostručilo tokom pandemije, odnosno da se broj domaćinstava koji ih koriste povećao sa 22% u 2020. na 39% ranije ove godine.

Tokom istraživanja obavljen je razgovor sa 100 vlasnika pametnih zvučnika i 15 lica koja nisu vlasnici, nego su tek prvi put testirali pametni zvučnik.

Pokazalo se da su učesnici istraživanja ove uređaje uglavnom koristili za slušanje muzike, radija, vijesti i vremenske prognoze. Posljednji podaci pokazuju da se čak 13% svih časova slušanja radija odvija preko pametnih zvučnika. Takođe, neki su kazali da im njihov pametni zvučnik omogućava da slušaju širi spektar stanica nego na drugim uređajima ranije.

Zanimljivo je da su mnogi od ispitanika koji žive sami izjavili da se zahvaljujući pomenutom zvučniku osećaju kao da imaju prijatelja u kući, što im umanjuje osjećaj usamljenosti. Njihovu praktičnost posebno su naglasila lica sa invaliditetom, kojima mnogo znači to što pomoću pametnih zvučnika mogu, na primjer, da pale i gase svjetlo, čime se smanjuje njhova potreba za njegovateljima.

Neki od ispitanika izjavili su da su se toliko “zbližili” sa tim pametnim uređajem da ih, kada ih pominju, nazivaju “on” ili “ona”. Naravno, ima i onih koji smatraju da su pametni zvučnici bespotrebni i da su luksuz, kao i onih koji ih ne žele imati zbog straha da će biti prisluškivani.