LG više neće proizvoditi telefone, ali ostaje podrška za Android

LG je najavio da će izdati buduća ažuriranja za Android uređaje, uprkos tome što je potvrdio da će potpuno napustiti biznis sa mobilnim telefonima.

Mobiteli Velvet, Wing, te G i V serija iz 2019, kao i drugi modeli, trebalo bi da dobiju tri ažuriranja od svoje godine izlaska, a određeni modeli iz 2020, kao što su LG Stylo i K serija dobiće dva ažuriranja.

Velvet je lansiran prošle godine sa Androidom 10, a njegovo Android 11 predstavljanje je trenutno u toku. To znači da bi u nekom trenutku trebao dobiti i Android 12 i 13, pod pretpostavkom da Google nastavi istim ritmom. LG ovu najavu različito opisuje kao “trogodišnji zalog” i “garanciju za ažuriranje sa tri OS-a”.

Ova najava je pomalo iznenađujuća jer se od LG telefona uopšte ne bi očekivalo da će dobiti toliko ažuriranja, čak i dok je kompanija pravila telefone. Kompanije je najavila namjenski Software Upgrade Center još 2018. godine, ali skoro da se ništa nije promijenilo kada je u pitanju ažuriranje. Većina najnovijih premijum telefona ne bi trebala da imaju Android 11 do kraja 2021. godine.

Ranije je na njihovoj zvaničnoj web stranica objavljeno da će neki odabrani modeli dobiti i ažuriranje Androida 12.