Lego razvija video igru po uzoru na Minecraft

Popularne kocke Lego obilježile su mnoga djetinjstva, a sada se njihov proizvođač odlučuje za nadgradnju svog poslovnog modela.

Danski proizvođač Lego će se, naime, posvetiti stvaranju digitalnih igara, kako bi se uključio u trku u ovoj industriji, od koje se mnogi pribojavaju da će temeljno poljuljati tržište klasičnih igračaka u budućnosti.

Prema izjavama koje je menadžment Lego-a dao za medije koji se bave biznisom, očekuje se digitalna transformacija koja će biti pogurana sa nekoliko stotina miliona dolara i zapošljavanjem 1.800 programera do kraja 2023. godine, tri puta više nego što ih je kompanija imala početkom prošle godine.

Najavljeno je da Lego neće posmatrati svoje plastične i digitalne proizvode odvojeno i da će objediniti projekte za koje su ranije angažovali konsultante. U tu svrhu otvoren je digitalni hub u Kopenhagenu, Londonu i Šangaju.

Nakon što su 2003. bili na rubu propasti, Lego je promijenio način poslovanja, a jedna od promjena bilo je otvaranje ka digitalnom svijetu. Ipak, u ovoj kompaniji nisu zadovoljni jer nisu napravili jednu „veliku“ video igru kao što je Minecraft. Sarađuju i sa kompanijom Epic, koja stoji iza Fortnite igre, a zajednički cilj je stvaranje metaverzuma za djecu.

Procjenjuje se da u sadašnjim generacijama tri četvrtine djece konzumira neki od digitalnih sadržaja, što razvoj u ovom smjeru čini neizostavnim za sve učesnike na tržištu. Ono što je sporno jeste zabrinutost roditelja zbog platformi koje djeca koriste, pa iz svih kompanija, uključujući i Lego, ističu da posvećuju pažnju sigurnosti djece.