Legendarni Winamp oživljen kroz novu verziju

Nekada davno, u vrijeme dok nisu postojale društvene mreže, pametni telefoni, bežične slušalice i servisi za preslušavanje muzike, muzika na računarima se najčešće slušala zahvaljujući Winamp-u.

Ne, ne želimo da kažemo da ste stari ako nema potrebe da vam se objašnjava šta je Winamp, već nakon svih godina u kome se desio takav tehnološki napredak, ovo zaista djeluje kao praistorija.

Razlog zašto ga sada spominjemo jeste što će ipak doživjeti neki brzinski skok kroz vrijeme, i nakon najava da više neće imati nadogradnji, Winamp će ipak oživjeti kroz novu verziju na kojoj se radilo četiri godine.

Winamp se pojavio 1997. godine, te je vrlo brzo postao popularan. Tokom godina imao je nebrojeno izmjena, a bio je poznat po tome što je podržavao veliki broj formata i korisnicima nudio brojne skinove, dodatke za vizualizaciju i playlist-e.

Ovaj program je bio toliko popularan da je 1999. kompanija AOL za njegovu kupovinu izdvojila 80 miliona dolara, međutim, već negdje oko 2013. je došlo do krize jer su na veliku scenu stupili streaming servisi, i tada je najavljeno i gašenje.

Nakon verzije iz 2013. godine Winamp je ostavljen da čam negdje po strani i nismo ništa čuli o njemu do 2018, kada počelo pričati o verziji 5.8. Tada je obećana nova verzija s podrškom za cloud streaming i drugim modernim opcijama.

Prije nekoliko dana je izašao Winamp 5.9 RC1 Build 9999, što je prvi korak ka oživljavanju player-a koji ima bogatu istoriju i budi nostalgiju kod mnogih.