Legendarni Volkswagenov minibus u novom ruhu

Vozilo čiji obrisi su postali neizostavna asocijacija za Volkswagen-ov proizvod sada prelazi u novu fazu svog osvajanja kupaca.

Volkswagen-ov T1 Microbus postao je vozilo prepoznatljivo u pop kulturi, a sada će krenuti u korak sa vremenom i dobiti električnu verziju. Takođe, dobija i novo ime – ID.Buzz.

Njemački proizvođač vozila ovu ideju predstavio je kao koncept 2017. a sada je sa papira prešla u stvarnost. Novo izdanje dolazi sa električnim motorom, opcijama za autonomnu vožnju, te drugim detaljima koji spajaju nostalgiju i budućnost. Imaće bateriju od 82 kwh koja napaja električni motor od 201 konjskih snaga.

Prilikom dizajna trudili su se da zadrže izgled na kakav su već svi navikli. U tome im je pomoglo i to što električni motori zauzimaju manje prostora od onih na tečna goriva, pa je bez previše problema zadržana ravna prednja strana koja je jedan od zaštitnih znakova.

Vozilo će u početku biti dostupno samo na području Evrope. Moći će da se naručuju ove godine, a isporuke će početi već 2023. Za tržište SAD narudžbe će biti moguće tek od tada, uz isporuku 2024. Cijena još uvijek nije poznata.

Najznačajnije razlike između američkog i evropskog modela su u tome što evropski dolazi sa pet sjedišta, sa samo jednim zadnjim redom i dosta prostora u prtljažniku. Američki će biti duži i imati treći red.

Prtljažnik je ogroman, a kupci se mogu odlučiti za dodatak koji klizi u prtljažnik i preko spljoštenih sjedišta u zadnjem redu, stvarajući platformu za dušek. USB portovi za punjenje ne manjka, a vozačevo sjedište ima mogućnost bežičnog punjenja.

Fotografija: Volkswagen