Kursevi i kvizovi na YouTube-u

U skladu sa namjerom da na platformu uvede više edukativnih funkcija YouTube će omogućiti kreatorima sadržaja da nude strukturirane video kurseve.

Ako usluga zaživi, kreatori ne bi morali usmjeravati svoje pratioce na druge sajtove ili aplikacije gdje se prodaju kursevi.

U YouTube-u navode da će autori moći kurseve naplaćivati ili omogućiti besplatan pristup. Zanimljivo je da plaćeni kursevi neće imati oglas i moći će biti emitovati u pozadini. Beta verzija biće dostupna sljedeće godine u SAD i Južnoj Koreji.

Druga novost su kvizovi, takođe u okviru nastojanja YouTube-a da se edukativni sadržaj obogati. Biće omogućeni kao dodatak kursevima jer će autori kao opciju moći u kvizu provjeravati znanje onih koji su odgledali kurs.

Kursevi u beta verziji stižu u narednim mjesecima, a svi YouTube kreatori koji imaju community karticu moći će da koriste opciju “Kviz” sljedeće godine.

YouTube je najavio i novi player za obrazovne aplikacije pod nazivom “Player for Education” koji će biti lišen oglasa, preporuka i linkova. Ova platforma će unaprijediti iskustvo Google učionice, a pojedine američke kompanije i obrazovne ustanove već su počele da je koriste.