Kretanje rovera Perseverance po Marsu pratite na interaktivnoj mapi

Rover koji je NASA prije dvije godine poslala u misiju na Mars, još je te 2020. privukao veliku pažnju na našim prostorima. Jer jedan od kratera koji istražuje rover Perseverance nazvan je po imenu naše opštine Jezero.

Sada je NASA omogućila da pratimo kretanje rovera čije ime znači Istrajnost putem interaktivne mape. Mapa ima dva sloja: jedan s intenzivnijom bojom i drugi s prirodnom. Neke boje su izmijenjene u oba sloja, kako bi se bolje vidjele određene oblasti.

Mapa visoke rezolucije izrađena je zahvaljujući slikama sa HiRISE kamere koja se nalazi na Reconnaissance Orbiter-u, dok je šira osnovna mapa u boji sa Stereo kamere visoke rezolucije Mars Ekpress Evropske svemirske agencije (ESA).

Digitalni model površine kojom se kreće rover služi vozačima koji ga pokreću sa zemlje da znaju sa čim se mašina susreće tokom kretanja. Iskustvo koje je dostupno svim posjetiocima sajta stvoreno je pomoću softvera koji koristi tim misije koji odlučuje gdje će Perseverance istraživati i kako do tog mjesta doći.

Perseverance je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. godine. U pitanju je rover veličine prosječnog automobila koji se spustio na Crvenu planetu, u oblast Jezero kratera. Uz pomoć bušilice, koja je smještena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.