Kopija igre Super Mario Bros. prodana za rekordna dva miliona $

Neotpakovana kopija video-igre Super Mario Bros. iz 1985. godine nedavno je prodana za rekordna dva miliona $.

Tako je srušen rekord postavljen u julu, kada je nikad otvorena kopija Super Marija 64 na aukciji prodana za 1,56 miliona dolara.

Potražnja za kolekcionarskim proizvodima ove vrste je u posljednje vrijeme jako velika. Tako je, recimo, kopija Super Mario Bros. prije nešto više od godinu dana na aukciji koštala 114.000 dolara. Krajem 2020. je kopija Super Mario Bros. 3 dosegla cijenu od 156.000 dolara, a zatim je i taj rekord oboren u aprilu ove godine, kada je kupac za kopiju Super Mario Bros-a dao 660.000 dolara. Takođe, u proteklom mjesecu je kopija knjige The Legend of Zelda unovčena za 870.000 dolara.

Većina navedenih igara je prodana na aukcijama, ali je kopija iz naslova do svog novog vlasnika ipak stigla na drugačiji način. Naime, stranica Rally kupuje igre i druge kolekcionarske predmete poput stripova i pretvara ih u “male kompanije” i nudi mogućnost ljudima da kupuju njihove dionice. Ako neko ponudi da bi kupio kolekcionarski predmet, ulagači zajedno glasaju hoće li ga prodati.

Tako je Rally je prošlog prošlog kupio igru za 140.000 dolara, a nedavno su dioničari odobrili da ojna bude prodana anonimnom kolekcionaru.