Koliko će „ukusan“ biti Android Tiramisu?

Iako većina pametnih telefona i dalje nema stabilan Android 12, prve glasine nam govore da se uveliko sprema Android 13.

Na čemu konkretno developeri rade kada je u pitanju nova verzija Androida, nagovještavaju nam određeni screenshotovi koji su se pojavili na forumima.

Prvo o čemu se šuška je dodavanje „Notifications“ opcije. Trebalo bi da bude smještena u postavkama koje uređuju odobrenja za aplikacije. To znači da kada na uređaj s Androidom 13 preuzimate nove aplikacije koje prvi put pokrećete, one će od korisnika zatražiti odobrenje za slanje obavještenja.

Ovo je vrlo slično postupku kad aplikacije od korisnika traže odobrenje za korištenje kamere, mikrofona, lokacije, memorije, kontakata, telefona ili kalendara.

Kod ranijih operativnih sistema, aplikacije mogu automatski slati obavijest bez vašeg odobrenja. Ako ih želite blokirati, to možete napraviti u postavkama. S dolaskom Androida 13 to bi se moglo promijeniti.

Prema dostupnim informacijama, na Androidu 13, korisnik će moći samostalno kontrolisati i postavljati jezike za svaku aplikaciju pojedinačno.

Posljednja vijest po pitanju Androida 13 odnosi se na korištenje Bluetooth LE Audio podrške. U pitanju je nova generacija Bluetooth zvuka koja unapređuje njegov kvalitet i postavlja ga na još viši nivo.

Android 13, kodnog naziv „Dessert Tiramisu“, trebalo bi da bude objavljen u maju 2022, dok se stabilne verzije očekuju u septembru mjesecu.