Koji iPhone podržava wireless punjenje?

iPhone i wireless punjenje – da bi ste se lakše snašli koji uređaj (ne) podržava ovu opciju slijedi kratak pregled.

Bežično punjenje telefona do sada je dolazilo u raznim oblicima i veličinama. Od bazičnih punjača koji su punili vaš telefon dok bi bio postavljen na sam punjač, pa do postavki koje su vršile više funkcija punjenja uređaja, pa su tako uz telefon punili i Apple sat ili AirPods slušalice.

Kada je u pitanju samo bežično punjenje, kompanija Apple nije bila prva na sceni koja je koristila ovu tehnologiju. Android uređaji su mnogo ranije prihvatili i usvojili ovu tehnologiju.

Bežično punjenje koristi elektromagnetnu indukciju kako bi napunilo vaš telefon. Da bismo pojednostavili, na ovim punjačima postoji namotaj ili kalem obično napravljen od srebra, bakra ili aluminijuma koji se nalaze i u vašem telefonu i na vašem punjaču. Postavljanjem telefona na punjač stvara se elektromagnetno polje koje se konvertuje u direktnu struju (DC) koja biva preusmjerena direktno u bateriju telefona.

Ako koristite iPhone 11 ili neki noviji model, potrebno je samo da Apple logo koji se nalazi na poleđini vašeg telefona poravnate sa bežičnim punjačem. Na starijim modelima iPhone-a potrebno je centralni dio telefona sinhronizovati sa samom podlogom punjača i punjenje može da počne.

Bežično punjenje u većini slučajeva funkcioniše, a ukoliko imate okvir ili neku težu zaštitnu futrolu na svom telefonu, može doći do poteškoća u povezivanju telefona sa punjačem.