Koja chat aplikacija je najbolji izbor za vas (i zašto)?

Volite chat aplikacije i rado ih koristite? Onda pogledajte koje bi od predloženih (i zašto) mogle biti najbolji izbor za vas!

U pitanju su aplikacije za razmjenu poruka za Android i iOS, od kojih su neke globalno dostupne, a druge su, pak, popularne u određenim zemljama ili podnebljima.

Facebook Messenger

Omogućava besplatno povezivanje sa svim korisnicima koji imaju Facebook. Tačnije, ne morate n ikoristiti Facebook, dovoljno je samo da preuzmete aplikaciju i otvorite Messenger nalog.

Omogućava slanje tekstualnih poruka, kao i glasvonih i video poziva ne samo na telefonu, već i na PC-iju, dakle, bez obzira na to koji uređaj koristite. Kroz brojna integrisana proširenja, možete praviti chat grupe te dijeliti korisne i zabavne informacije.

Line

Ova aplikacija je najopularnija u Tajvani u Japanu, kao i na Tajlandu. Nudi širok spektar naljepnica (emotikona) koje nisu dostupne u drugim sličnim aplikacijama, a njena sjajna karalteristika je i to da dozvoljava slanje fotografija u punoj rezoluciji.

Snapchat

Birajte ga ukoliko ste zaljubljenik u multimedijske sadržaje, koje ovdje mogu biti pohranjeni određeno vrijeme. Takođe, koristiti ga možete za strimovanje i audio pozve. Snapchet je sjajan za privlačenje mlađe publike, s obzirom i na to da je među prvim aplikacijama ove vrste koje su ponudile filtere proširene stvarnosti za fotografije koje korisnici šalju. Podržava i multimedijalne poruke te Priče.

WeChat

Ako se zateknete u Kini, onda je ovo najbolji izbor za vas, s obzirom da je WeChat najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka u toj zemlji. Poznata i kao “aplikacija za sve”, donosi mnoge funkcije koju su i više od same razmjene poruka, pa tako, recimo, nudi mogućnost plaćanja putem mobilnog uređaja.

Skype

Ovo je jedna od najstarijih i najpopularnijih aplikacija ove vrste. Nudi slanje tekstualnih poruka, video i glasovne pozive. Uz ove besplatne, tu su i neke premium opcije – recimo, tradicionalni poziv telefonom (i mobilni i fiksni). Svakako vrijedi istaći i mogućnost konferencijskog poziva s do 25 osoba odjednom.

Viber

Jedna od najopopularnijih opcija na ovim prostorima. Uz besplatne tekstualne poruke, nudi mogućnost besplatnih video i audio poziva. Premium varijanta nudi i mogučnost poziva na fiksni i li mobilni telefon pomoću kredita koji je potrebno kupiti. Dobar je za sve one koji se bave, recimo, prodajom i dragocjeno im je mišlčjenje (potencijalnih) korisnika, do čega mogu doći u grupnim chatovima.

Telegram

Smetaju vam oglasi koji su nezaobilazan dio priče o načinima razmjene poruka u online svijetu? Tvorci Telegram-a tvrde da ih u skorijoj budućnosti više neće podžravati.  Omogućava slanje glasovnih, video i tekstualnih poruka korisnicima širom svijeta. Ova aplikacija vam omogućava kreiranje grupa do čak 200.000 članova, a u njegove prednosti se svakako ubraja i činjenica da ga podržavaju skoro sve platforme.