Ko unese lažni datum rođenja na Instagram biće – blokiran

Instagram je uložio dodatne napore da sa ove mreže skloni sve one čije godište ne odgovara pravilima koje su postavljena.

Odnedavno, svaki korisnik moraće da unese svoj datum rođenja, bilo da iznova pravi nalog, ili ga već ima. Postojećim korisnicima se u jednom trenutku pojavljuje poruka da moraju da unesu te podatke kako bi mogli nastaviti korištenje. I to se odnosi na sve, čak i ako je nalog specijalizovan da predstavlja preduzeće ili neku sličnu aktivnost koja ne predstavlja pojedinca.

Ranije, nalog na Instagram-u se mogao napraviti, a podatke o godištu ste mogli postaviti ili ne. Sada se verifikacija uzrasta ne može zaobići.

Kao cilj ovakvih postupaka u Instagram-unavode da žele ograničiti pristup mlađima od 13 godina, što je uslijedilo nakon odustajanja od ideje da se napravi Instagram za djecu, najviše zbog kritika da nije cilj da se upotreba ove aplikacije povećava među djecom, već da se odgodi do zrelijeg uzrasta. Druga stvar kojoj će poslužiti datum biće personalizacija iskustva na mreži, na osnovu čega će biti prilagođene preporuke i oglasi koji do vas dolaze.

Naravno, moguće je da neko unese lažni datum rođenja u aplikaciju. Ono što Instagram preduzima protiv toga je uvođenje naprednih algoritama koji su zasnovani na vještačkoj inteligenciji i koji će provjeravati tačnost podataka. To će biti rađeno na osnovu vašeg uzrasta unijetog u aplikacije ili igre povezane sa Facebook-om, analiziranje rođendanskih želja koje korisnik dobija i drugog ponašanja na mrežama.