Ko je za hamburger iz automata?

Prvi robot na svijetu za hamburgere u kutiji nedavno je predstavljen.

U pitanju je automat RoboBurger, odnosno mini-kuhinja od svega 12 kvadrata, za prodaju hamburgera.

Prvi, ali ne i posljednji ovakav „restoran“ koji radi 24 časa dnevno, predstavljen je ljubiteljima brze hrane u tržnom centru u Džerzi Sitiju, a osnivači najavljuju da uskoro slijedi otvaranje novih RoboBurger-a u tržnim centrima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama širom SAD.

Što se tiče ponude – hamburger, čija priprema traje oko šest minuta i koji košta 6,99 dolara, moguće je naručiti sa prilozima, poput kečapa, sira i senfa, ili bez.

Iako mašina posjeduje sistem za čišćenje koji uklanja bakterije i održava higijenu prije pripreme hrane, tu je i osoblje koje brine o tome da sve bude u redu. Ovaj automat je programiran da u slučaju nestanka struje i prekida rada neće nastaviti da proizvodi hranu dok ga osoblje ne provjeri i pokrene.

One koji možda sumnjaju da to i nije najkvalitetniji obrok demantuju informacije da je govedina koja se nudi 100 odsto uzgojena na pašnjacima Angusa, sir je Wisconsin cheddar,  kečap Heinz, a RoboBurger ima pečat odobrenja NSF International-a, koji kontroliše kvalitet hrane i vode.

Sve ove informacije, praćene fotografijama slasnih obroka sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a nama ostaje da se nadamo da ćemo nekada biti u prilici da ih probamo.

Fotografija: RoboBurger