Kinezi su prozveli najvećeg robota s četiri noge

Kinezi su napravili najvećeg robota s četiri noge, dizajniranog za obavljanje logističkih i izviđačkih misija na svim terenima.

“Mehanički jak” je u stanju da nosi do 160 kg tereta, a kreće se maksimalnom brzinom do 10 km/h. Zahvaljujući svom jedinstvenom dizajnu, robot je pokazao višestruku mobilnost.

Može se koristiti na svim vrstama terena, uključujući stepenice, rovove i litice. Kreće se naprijed i nazad, može se okretati, hodati dijagonalno, sprintati, trčati i skakati (uz stabilan doskok).

Prema izvještaju CCTV televizije, mogao bi biti budući teretni robot za kineske vojne snage, s obyirom da može da transportuje i isporučuje municiju, hranu ili borbenu opremu u okruženjima kao što su visoravni, planine, pustinje i šume koje nisu dostupne za standardna vozila.

Druga potencijalna upotreba je izviđanje iz blizine. Ovaj masivni robot može prikupljati podatke na bojnom polju i pratiti kretanja čak i u okruženjima koja su previše izazovna za ljudske vojnike. Po potrebi, mogao bi da bude opremljen oružjem i da sprovodi oružane izviđačke misije, baš kao i dron, ali samo na zemlji.

“Mehanički jak” nije jedini četvoronožni bionički robot koji je Kina razvila. Drugi je bionički mehanički pas po imenu Geda, koji je slične veličine kao i pravi. Težak je 32 kilograma i može da nosi teret do 40 kilograma.

Geda je programirana da razumije jednostavne glasovne komande i koristi prepoznavanje lica. Prošla je testove za prelazak kroz šume, kamenite puteve, uske prolaze i mostove.