Kina razvija mrežu aplikacija za blockchain

Bez mnogo pompe, Kinezi su razvili vlastitu mrežu uz pomoću koje bi razvijali sopstvene aplikacije za blockchain.

Razvoj ove tehnologije je stavljen kao državni prioritet 2019. zajedno sa proizvodnjom poluprovodnika. Sada je obznanjeno da je stvoren kineski Blockchain-based Service Network (BSN).

Ova platforma služi za olakšavanje primjene tehnologije blockchaina u svakodnevnom poslovanju preduzeća.

Blockchain je tehnologija koja bilježi transakcije na mreži kriptovaluta, koja je decentralizovana i održavaju je članovi mreže. Tehnologija se koristi sa namjerom da olakša, pojeftini, ubrza i učini transparentnijim prenose novca.

BSN je namijenjen preduzećima koja, prije svega, upravljaju infrastrukturom za računarski oblak, čime ih čini konkurentnijim u poređenju sa velikim igračima poput Amazon-a i Microsoft-a koji imaju vlastiti privatni cloud ili intranet.

Sve ono što bi trebali napraviti sami, država im omogućuje stvaranjem BSN, gdje dobijaju potrebno primjenu aplikacija blockchain-a na jednom mjestu. Time ubrzavaju usvajanje tehnologije po nižim troškovima. BSN bi trebalo da omogući i korištenje nekoliko aplikacija za blockchain istovremeno, bez potrebe za instalacijom novih servisa.

Kako je napredak na polju blockchain-a stavljen kao državni projekat, Kina je uz pomoć Državnog informativnog centra, Ministarstva za nacionalni razvoj i reformu, te državnog telekom operatera omogućila nešto za šta se niko od manjih igrača ne bi usudio da uradi. Smatra se i da je trenutno interesovanje za proizvode koje nudi BSN malo, ali da će doći do promjene u narednih 10 godina.

Kritike koje se čuju na račun BSN je ta da bi povezanost s kineskim vlastima mogla biti među najvećim preprekama pri širenju poslovanja na globalnom nivou, a sporno je i što je BSN centralizovan, što se kosi sa prirodom blockchain-a.