Kina kreće u osvajanje Marsa

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua navodi da će Kina lansirati sljedeći rover 2024. godine na Mars, noseći opremu iz Švedske, Italije, Rusije i Francuske.

Čang'e 6 je dio istraživanja svemira u kojem je planirano da se robot rover spusti na Mars. Po planu je utvrđeno da treba da se spusti blizu južnog pola na Mjesecu i da sakupi potrebne uzorke, prije nego što se vrati na Zemlju. Takođe, postoje navodi da je moguće spuštanje čovjeka na Mjesec i uzimanje uzoraka sa asteroida. 

U prethodnoj misiji na Mjesec, Čang'e 5 je vratio lunarne uzorke na Zemlju, što se prvi put desilo 1970. godine. S tim u vezi, novi rover bi trebalo da sakupi lunarne uzorke automatski za analizu i istraživanje. 

Cilj je da naučnici ispitaju površinski sloj, unutrašnje strukture, da potencijalno otkriju vodu i organske sastojke, te da dodatno prouče evoluciju Sunčevog sistema. 

Misija će biti dio planirane Međunarodne lunarne istraživačke stanice, velikog projekta koji je Kina predložila drugim državama. SAD, Evropska svemirska agencija, Rusija, Indija i Japan takođe planiraju misije na Mjesecu u sljedećih 10 godina.