Kina i Rusija grade svemirsku stanicu na Mjesecu

Rusija i Kina su, u prisustvu predstavnika državnih svemirskih agencija, potpisale sporazum o izgradnji nove zajedničke svemirske stanice na Mjesecu, a u projektu će moći učestvovati i ostale zainteresovane države.

Ruska svemirska agencija Roskosmos na službenoj stanici piše da je riječ o razvoju istraživačkih objekata na površini Mjeseca, u orbiti ili oboje.

Sporazum je potpisan u godini u kojoj se Rusija priprema za proslavu 60. godišnjice svog prvog svemirskog leta s posadom.

“Kina i Rusija će upotrebiti svoja dosadašnja iskustva na području svemirske nauke, istraživanja i razvoja te će koristiti svemirsku opremu i tehnologiju u zajedničkoj izradi smjernica o izgradnji Međunarodne lunarne naučno-istraživačke stanice”, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Čen Lan, analitičar specijalizovan za kineski svemirski program, rekao je da je ovo za Kinu najveći projekt međunarodne svemirske saradnje.

U sklopu nove stanice, biće izgrađen kompleks objekata za istraživanje i eksperimente u orbiti ili na površini Mjeseca, koji će služiti za obavljanje niza multidisciplinarnih i višenamjenskih istraživačkih poslova, uključujući i ispitivanje bespilotne tehnologije koja bi ljudima omogućila duži boravak na Mjesecu.