Kamere na telefonima bi uskoro mogle postati još moćnije

Napredak kamera na telefonima mogao bi za nekoliko godina nadmašiti postojeći standard na koji smo navikli. Kako tvrdi Terusij Šimicu, izvršni direktor Sony Semiconductor Solutionsa, velikom napretku ćemo svjedočiti do 2024.

Tada bi kamerom vašeg telefona mogli snimati bolje fotografije od DSLR kamera s jednim sočivom. Ovo je smjela najava, budući da znamo koliko prostora zauzimaju sočiva u DSLR fotoaparatima, te koliko mobilni telefoni u tom smislu imaju ograničen prostor.

Da bi se desilo ono što se najavljuje, senzori koji čine set kamera na savremenim telefonima bi trebalo da poboljšaju svoje karakteristike do nivoa da dostignu karakteristike onih u foto-aparatima.

Izvor najava potiče iz Nikkei Japana, i ako nije došlo do nesporazuma u onome što se smatra pod osnovnim pojmovima, fotografije sa pametnog telefona će premašiti kvalitet slike DSLR kamera s jednim sočivom za nekoliko godina. Budući da se telefoni prodaju u mnogo većim količinama, njihove kamere bi mogle postati bolje ne iz tehničkih, već iz ekonomskih razloga.

Očito je da će tržište kamera za pametne telefone nastaviti sa traženjem sve boljih i boljih rješenja, što će uticati na međusobnu konkurenciju. Sony je jedan od vodećih dobavljača senzora kao i Samsung, što će ih tjerati na dalji razvoj. Pretpostavlja se da će sa modelom Galaxy S24 Samsung pokušati da ostvari ono što Samsungu-u ranije nije uspijevalo, a to je da nadmaši DSLR fotoaparate u mogućnostima fotografisanja.