Kako spriječiti aplikacije da pristupaju podacima na vašem telefonu

Većina korisnika pametnih telefona ima omiljene aplikacije koje koristi svakodnevno, ali i one koje su pokrenuli svega nekoliko puta.

Ako se pitate kako ih spriječiti da pristupaju (baš svim) podacima na vašem telefonu, evo nekoliko korisnih savjeta:

1. Pazite na skrivene “uvijek uključene” dozvole

Da bi funkcionisale, aplikacijama morate odobriti pristup kameri, mikrofonu, lokaciji, kontaktima i slično. Malo aplikacija zaista treba te dozvole, a još manje njih treba da su one stalno omogućene. Vremenom možete izgubiti pojam o specifičnim dozvolama koje ste postavili za svaku aplikaciju.

Upravljajte dozvolama za aplikacije na Android telefonu:

• Idite u Podešavanja > izaberite Aplikacije

• Odaberite aplikaciju koju želite podesiti.

• Dodirnite Odobrenja

Prilagodite dozvole aplikacije na vašem iPhone-u:

• Otvorite Postavke > izaberite Privatnost

• Izaberite kategoriju poput fotografije, mikrofon ili kamera.

• Za svaku kategoriju vidjećete listu aplikacija koje su zatražile dozvolu za to. Pomjerite prekidač ulijevo pored svake aplikacije da biste uklonili pristup toj kategoriji.

2. Nemojte se tako brzo povezati sa Facebook-om

Većina aplikacija tražiće od vas da se prijavite ili napravite nalog. Iako je brže povezivanje sa Facebook-om, predlažemo da umjesto toga napravite novi nalog. Brzim povezivanjem, pomoću trećih strana, širite vaše informacije na još više kompanija i brokera podataka.

To je svakako i bezbjednosni rizik. Ako koristite iste podatke za prijavu za više naloga, u ozbiljnom ste riziku ukoliko jedan od vaših naloga na mrežama bude hakovan. Preporučujemo da svaki nalog koji ste postavili ima i svoju jedinstvenu lozinku.

3. Zaštitite svoju listu kontakata

Kada dozvolite aplikaciji da pristupi vašim kontaktima, odajete tuđe privatne podatke. Ako povežete svoje kontakte s aplikacijom, odajete njihov broj telefona, e-poštu, a možda čak i kućnu adresu, sve bez njihovog pristanka. Jeste li znali da aplikaciji često dajete dozvolu da promijeni ili doda kontakte u vaš adresar kada omogućite ovu funkciju?

4. Prestanite preuzimati duplikate

Kada kažemo duplikate, mislimo da nema potrebe da preuzimate aplikacije koje su fabrički već u vašem telefonu. Upravo u ovim aplikacijima je često skriven zlonamjeran kod. Aplikacije kao što su PDF čitači, softver za uređivanje fotografija ili skener QR koda ne morate preuzimati sa interneta. Vaš telefon ima ove funkcije već ugrađene.

5. Potražite određene fraze u recenzijama

Iako znamo da online recenzije nisu najpouzdanije, obratite pažnju na njih. Pazite na pritužbe na čudne iskačuće reklame, usporavanje telefona, neočekivane naplate ili druga čudna ponašanja. Ako se bilo koji od ovih indikatora nalazi u recenziji, nemojte preuzimati aplikaciju.