Kako je Samsung pet puta “smanjio” Galaxy S seriju

Samsung-ova Galaxy S linija je možda najprepoznatljivija serija pametnih telefona koja je tokom godina postajala sve impresivnija.

Međutim, bilo je trenutaka i modela koji su pretpjeli poprilične izmjene u odnosu na prethodnike, pa možemo reći da je kompanija na neki način pet puta “smanjila” ovu seriju telefona.

Pod tim mislimo na izmjene nekih performansi, odnosno isključivanje pojedinih opcija ili dodataka, dok su sami uređaji iz serije u seriju bivali sve većih dimenzija.

1. Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 modeli iz 2015. godine imali su najviše izmjena. Iako je ovu seriju pratio vrhunski dizajn, standardni i Edge model su smanjili IP67 ocjenu prethodnog telefona i slot za microSD karticu. Korisnici su bili iznenađeni i prelaskom na fiksnu bateriju sa svega 2.550 mAh na Edge modelu. Naime, njegov prethodnik, model S5 je imao uklonjivu i jaču bateriju kapaciteta 3.000 mAh.

2. Galaxy S7

Lansiranjem ove serije, izbačena je funkcija IR blaster koju smo mogli vidjeti na Galaxy S4 modelima telefona. IR blasteri su bili odličan način za kontrolu ne-pametnih uređaja i gadžeta, poput televizora i klima uređaja.

3. Galaxy S10

Na telefonima iz 2019. kompanija je odbacila LED lampicu za obavještenja. Ova funkcija je bila dostupna na uređajima od Galaxy S2 do Galaxy S9 serije, tako što je trepereći drugom bojom obavještavala korisnika o akcijama iz različitih aplikacija kao što su pozivi, poruke ili notifikacije sa društvenih mreža. Još jedna karakteristika koja nedostaje u ovoj seriji je skener šarenice oka, koji je debitovao na Galaxy S8 seriji zajedno sa zadnjim skenerom otiska prsta. Umjesto toga, Samsung je usvojio ultrazvučni skener otiska prsta . Skeneri šarenice su ustupili mjesto 3D otključavanju licem, kao alternativnom, bezbjednom metodu biometrijske autentifikacije za većinu brendova.

4. Galaxy S20

Odluka kompanije da odbace priključak za slušalice došla je sa Galaxy S20 serijom iz 2020. Ovdje Samsung odustaje i od senzora otkucaja srca. Ali tu nije kraj, u kompaniji odlučuju da naprave izmjene i u sistemu kamera, odbacivanjem glavnih senzora sa dvostrukim otvorom blende. Ova funkcija, uvedena od Galaxy S9 pa nadalje, omogućava korisniku da prelazi između širokog f/1.5 otvora blende ili uskog režima f/2.4. Ovo je bila zgodna karakteristika za fotografe, ali njeno isključivanje u to vrijeme nije bila velika stvar.

5. Galaxy S21

Novije “smanjenje” se dogodilo sa prošlogodišnjom serijom Galaxy S21, pošto su sva tri modela izbacila slot za microSD karticu, koji je godinama bio konstanta na Samsung telefonima. Uz to, prešli su sa upotrebe staklenog na plastični materijal. U ovoj seriji napustili su i MST tehnologiju za plaćanje koja je omogućavala Samsung Pay-u da radi sa starijim terminalima na prodajnom mjestu efektivno oponašajući magnetne talase starijih kartica zasnovanih na prevlačenju. Modeli S21 i S21 Plus su sa KHD+ ekrana uređaja S20 i S20 Plus prešli na FHD+ panele. Na kraju, sva tri telefona su odbacila punjač u kutiji koji se podrazumijevao od početka rada ove kompanije.

Fotografija: Samsung Newsroom