Kako izgleda prva fotografija uslikana kamerom od 200 MP

Od septembra prošle godine, kada je Samsung predstavio kameru sa rezolucijom od 200 MP, pa do iščekivanja kada će biti predstavljen telefon Motorola koji će prvi ponijeti ovaj senzor, dobili smo prvu fotografiju načinjenu njime.  

To je učinio Čen Đin, generalni menadžer Motorola odeljenja u Kini, a odabrao je da fotografiše cvjetni aranžman.

Fotografija je kreirana u 50 MP rezoluciji, korišćenjem “4-in-1 pixel binning” tehnologije, koju pomenuti senzor implementira. Prema navodima zvaničnika Motorola-e, 4-in-1 pixel binning je bolji nego 9-in-1 koji je podržan na 108 MP telefonima.

Motorola Edge 30 Ultra telefon trebao bi biti predstavljen ovog mjeseca, zna se da će telefon imati sistem sa tri kamere, gdje se posebno ističe 200 MP Samsung ISOCELL HP1 glavni senzor.

Podrazumijevano podešavanje će biti slikanje 50 MP fotografije. Ono što je u ovom slučaju zanimljivo jeste da velika rezolucija zahtjeva i više prostora za čuvanje, pa će telefon morati imati veliku skladišnu memoriju, kako sa nekoliko fotografija najveće rezolucije ne bi pretrpali memoriju.

Da bi se prikazala moć kamere koja nudi rezoluciju od 200 MP, ranije su u Samsung-u pokazali kako izgleda jedna fotografija isprintana je i predstavljena na platnu veličine 28×22 metra, okačenom na zgradi. Za to je bio potreban materijal iz 12 dijelova veličine 2,3 metra.

Ono što Samsung želi da poruči potrošačima je da se ovim senzorom može snimiti više detalja, koji se neće izgubiti prilikom zumiranja slike.

Nakon Motorola-inog modela, ovaj senzor će se pojaviti u Samsung-ovoj Galaxy S24 ili Galaxy S25 liniji pametnih telefona.