Južnokorejski naučnici osmislili lasersko punjenje baterija

Iako nam Qi bežično punjenje djeluje kao posljednje čudo tehnike, zapravo ne donosi mnogo. Uređaj koji se puni mora biti uz punjač, a punjač je opet uključen u struju.

Osim što smo oslobođeni guranja punjača u telefon, ne dobijamo mnogo na mobilnosti. Ideja da se baterija prima energiju na način koji telefon prima WiFi signal intrigira, postoje ideje, poput prenošenja mikrotalasa ili generisanje elektromagnetnog polja koje već ispunjavaju prostoriju, ali sve je to za sada nepraktično i skupo.

Južnokorejski inženjeri sa Univerziteta Sejong tvrde da imaju rješenje, koje je zasnovano na infracrvenim zracima, kojima laser šalje energiju na udaljenost od 30 metara. Sistem čine predajnik i prijemnik, koji se može ugraditi u elektronske uređaje. Predajnik je optički izvor energije koji koristi optičko pojačalo dopirano erbijumom i proizvodi snop infracrvene svjetlosti.

Ovaj snop se zatim ispaljuje kroz vazduh kako bi pogodio prijemnik, koji se sastoji od retroreflektora sfernog sočiva. Ovo fokusira dolaznu svjetlost u jednu tačku, gde postoji fotonaponska ćelija koja čeka da apsorbuje svjetlost i proizvede električnu energiju. Ako se linija vidljivosti između predajnika i prijemnika prekine, uređaj se brzo i automatski prebacuje u bezbjedan režim niskog intenziteta.

U probnim pokušajima prenesen je snop svjetlosti od 400 mW na udaljenosti od 30 metara, gdje ga je prijemnik veličine 10 x 10 mm pretvorio u 85 mW električne energije. To nije puno, ali je dalo optimizam da baš ovakva tehnologija može uz povećanja biti odgovarajuća da napaja svakodnevnu elektroniku.

Razvoj tehnologije će potrajati, ali i sama tehnologija Qi bežičnog punjenja je od potvrde da je moguća, pa do realizacije, trebala četiri godine.