Jeste li za šešir ili kačket za proširenu realnost?

Facebook je dobio šešir za proširenu realnost. Ali, ako baš niste ljubitelji šešira, tu je i kačket. Da li je i koliko ovaj izum funkcionalan?

 Jedna od najvećih prepreka za uređaje proširene realnosti je dizajn – ko zapravo želi da nosi očigledan uređaj na svom licu? Patent je prikazan još 2019. godine, a opisan je kao alternativa tradicionalnim AR slušalicama i naočarima. Kako navode iz kompanije, ovi uređaji znaju biti teški i neuravnoteženi ili mogu proizvoditi pretjeranu toplotu za kožu. 

U prijavi patenta Facebook je koristio bejzbolski kačket kako bi demonstrirao koncept. Međutim, detaljniji opis prikazuje koncept koji bi se mogao primijeniti na širok raspon stilova kapa, uključujući kaubojske šešire, vizire i fedore.

Iako može izgledati prilično nezgrapno, iz kompanije navode da uređaj ima svoje prednosti. Položaj potencijalno vruće elektronike biće prilagođen tako da pruža dodatnu udobnost. Takođe, korištenjem šešira, postoji veća površina za implementaciju AR komponenata.

Budući da se obod šešira širi prema vani od lica, u Facebook-u kažu da postoji i više prostora za uključivanje stvari poput kamera za praćenje očiju, lica, pa čak i za praćenje tijela. 

Kompanija planira da ovaj šešir spoji sa kontrolorima, telefonima, računarima i sličnim uređajima. U slučaju da ste zabrinuti zbog toga što vam prednji dio prekriva lice, ističu da će ta površina biti poluprovidna, što će omogućiti da vidite istovremeno i stvarni svijet i displej.