Jedna obična funkcija napokon stiže na Google Drive

Ukoliko ste korisnik Google Drive servisa koji na njemu čuva svoje dokumente kako bi mu bili dostupni sa različitih uređaja, jedno ažuriranje funkcija će vam donijeti olakšanje u svakodnevnom korištenju.

Po prvi put će se u Drive servisu moći koristiti opcije “isijeci“, “kopiraj” i “postavi” (cut, copy i paste) za fajlove koji se u njemu nalaze, sve dok korisnik upotrebljava Chrome.

Ove prečice na računarima postoje još od 70-ih godina prošlog vijeka i praktično su sveprisutne u programima i kretanju kroz fajlove. I sada djeluje prosto nevjerovatno da nisu funkcionisale u Google Drive-u. Jednostavno, kad bi se pritiskali CTRL+C i potom CTRL+V u Google Drive, ono što ste već navikli u korištenju računara, ništa se ne bi dešavalo.

Napokon, ove funkcije stižu i korisnici će moći da kopiraju ili premještaju dokumente u Google Drive na način na koji su navikli. Google je ovu „revoluciju“ najavio kao dostupnu svim korisnicima do 4. juna.

Pomenuta funkcija će raditi i za različite tabove. Dodata je prečica na tastaturi za otvaranje foldera u novom tabu: Ctrl/Cmd+Enter. A ukoliko kopirate fajl i potom pokušate da ga postavite u Google Doc ili e-mail, tu će biti postavljen i naslov fajla i link ka njemu.

Google u posljednje vrijeme dodaje sve više poboljšanja u svoje servise, a nedavno su najavili mogućnost izbora više blokova teksta u okviru Google Docs i neke druge funkcije.