Jedna legendarna foto-priča: Instagram profil @james_barnor_archives

Šest decenija karijere, život na dva kontinenta i zavidan fotografski opus. On je James Barnor, a Instagram profil @james_barnor_archives je posvećen njegovim radovima.

Devedesetdvogodišnji fotograf iz Gane, koji je dobar dio života proveo i u Londonu, poznat je po tome što je okom objektiva zabilježio društvene i političke promjene u svojoj domovini. Riječ je o periodu između 1950. i 1960. godine, kada je Gana krenula na put sticanja nezavisnosti. James Barnor je u tom periodu u Akri držao poznati studio Ever Young, pa je bio u prilici da postane istinski hroničar jedne važne ere u istoriji ove zemlje.

Pored toga, proces u kojem London postaje multikulturalna metropola takođe je jedna od bitnijih tema njegovih fotografija, a naročito se zanimao za afričku dijasporu.

S početkom 21. vijeka interes za njegov rad je počeo ponovo da raste zahvaljujući zapaženim samostalnim i grupnim izložbama na kojima je učestvovao, a koje su doprinijele njegovoj popularnosti i predstavile ga mlađim generacijama.

Na Instagram profilu @james_barnor_archives pogledajte neke od najznačajnijih fotografija ovog umjetnika, ali i novosti o aktuelnim izložbama njegovih foto-priča.

https://www.instagram.com/p/Bwcc6AuBV7k/

https://www.instagram.com/p/Bug4kZ9l1Xf/