Jedinstven punjač u EU postaje realnost?

Jedinstven punjač u Evropskoj uniji (EU) postaje stvarnost? Vjerovatno već do 2024. godine!

Naime, Evropska komisija (EK) je prije nekoliko dana predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebalo da postane standardni vid punjača za pametne telefone i druge elektronske uređaje (tableti, kamere, slušalice, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre).

Ova ideja postoji od 2009. godine, a njenom realizacijom bi svi korisnici mogli da pune sve uređaje, bez obzira na brend, odnosno proizvođača.

Osim ove izmjene, predloženo je i da punjači više nužno ne dolaze uz same uređaje, već da se prodaju odvojeno, što neki proizvođači već uvode kao praksu. Predložena je i usklađena brzina punjenja, što osigurava najbrže moguće punjenje.

Prijedlog dikretive je sada upućen Savjetu Evrope i Evropskom parlamentu na usvajanje. EK je predložila da svaka država članica ima dvije godine od dana usvajanja da svoje zakone uskladi sa ovom direktivom.

Inače, polovina punjača prodatih uz telefone u EU 2018. godine bilo je sa mikro USB-B konektorom, 29% sa USB-C konektorom, dok je 21% koristio Lightning konektor.