Japanci stvorili AI tehnologiju koja predviđa cunami za samo jednu sekundu

Istraživači u RIKEN Prediction Science Laboratory u Japanu stvorili su sistem koji koristeći duboko učenje može da predvidi pojavu cunamija za samo jednu sekundu.

Pošto konvencionalnom modelu za predviđanje pojave cunamija treba gotovo 30 minuta, što je većinom predugo za bilo kakvu ozbiljnu reakciju, ova AI tehnologija japanske laboratorije mogla bi biti ključna za spašavanje ljudskih života.

Naime, ona stanovništvu daje najmanje 30 minuta vremena za evakuaciju ili pripremu prije udara velikih morskih talasa, koji su samo 2011. godine u Japanu usmrtili više od 18.000 ljudi.

Stručnjaci koji rade u ovoj laboratoriju uvježbali su sistem mašinskog učenja korištenjem više od 3.000 kompjuterski generisanih cunamija te su ga testirali na 480 drugih scenarija, te tri stvarna događaja (cunamija).

Iyan Mulia, stručnjak iz RIKEN-a, kazao je da je metoda tačna samo za velike cunamije koji prelaze otprilike 1,5 metara (oko pet stopa). Kazao je da se ona može primijeniti na bilo koju vrstu katastrofe. Naglasio je da je glavna prednost njihove metode brzina, što i jeste ključno za upozorenje i spas stanovništva.

Podsjećamo, RIKEN i kompanija Fujitsu pretprošle godine godine razvili su moćan AI sistem za predviđanje poplava uzrokovanih cunamijem. Takođe, 2021. godine osmišljena je nova metoda registrovanja cunamija pomoću magnetnih polja koja se nastaju njihovim kretanjem kroz vodu. Pomenuta magnetna polja mogu se registrovati nekoliko miniuta prije cunamija, što je takođe korisno za ljude koji žive u rizičnim područjima.