Japanci koriste snijeg za proizvodnju struje

Istraživači iz japanskog grada Aomori rade na tome da velike snježne padavine sa kojima se suočavaju svake godine iskoriste za proizvodnju struje.

Konkretno, pokušavaju da proizvedu struju iz snijega, s ciljem obezbjeđivanja obnovljivog izvora energije koji bi bio rješenje za potencijalnu nestašicu struje. U okviru ovog projekta u decembru prošle godine je probno, u bazenu u napuštenoj osnovnoj školi u tom gradu, počelo ispitivanje mogućnosti proizvodnje energije korištenjem temperaturne razlike između uskladištenog snijega i okolnog vazduha.

Lokalni informatičko-tehnološki startup Forte Co. i Univerzitet za elektro-komunikacije u Tokiju zajedničkim snagama rade na tom projektu, u okviru kojeg se koriste cijevi za dovod hladnog vazduha iz snijega i toplog iz spoljašnjosti, koji grije sunce, do rashladne tečnosti u turbini. Cilj je da ta temperaturna razlika između hladnog i toplog vazduha dovede do povećanja konvekcijske struje u rashladnoj tečnosti turbine, tako da ona pokrene rotiranje turbine i proizvodnju električne energije.

Stručnjaci vjeruju da će ovaj metod donijeti isti rezultat kao i postrojenja za solarnu energiju, a da je možda čak i isplativiji. Inače, u tom gradu se svake godine velike količine snijega bacaju u more, a troškovi čišćenja snijega su ogromni.

“Snijeg se tretira kao smetnja, ali možemo ga dobro iskoristiti”, izjavio je gradski zvaničnik.

“To je obnovljivi izvor energije jedinstven za regiju sa velikim snježnim padavinama. Njegovo korištenje za proizvodnju struje dovešće do stvaranja nove industrije”, rekao je Jun Kasai, šef Forte-a.

Istraživači naglašavaju da je ključni izazov obezbjeđivanje dovoljno velikog objekta za skladištenje snijega, kao i toplog vazduha. Razmatra se i korištenje topline iz toplih izvora kako bi se omogućila pomenuta velika temperaturna razlika.