Japan želi da kolonizuje Mars

Nakon nekoliko ovogodišnjih prekretnica kad je riječ o putovanjima u svemir, sada saznajemo i da Japan želi da kolonizuje Mars.

Takav zaključak se nameće sudeći prema animaciji koja je prikazana na otvaranju Human Spaceology centra pri Univerzitetu u Kjotu.

Centar je osnovan u vrijeme povećanog interesa za svemirska putovanja. Najviše pažnje u posljednje vrijeme privukli su projekti kao što su Artemis, u okviru kojeg NASA želi poslati prvu posadu SAD na Mjesec nakon Apollo misija, te nedavni letovi koje su izveli Virgin Galactic i Jeff Bezos.

I SpaceX, koji predvodi Elon Musk, namjerava u sljedećoj deceniji poslati ljude na Mars. Ali, u centru Human Spaceology planiraju razvijati tehnologije koje bi omogućile ljudima ne samo da putuju nego i da žive u svemiru, daleko od Zemlje.

Kako bi se ljudi mogli preseliti na Crvenu planetu, prvo je potrebno riješiti problem slabije gravitacije na njenoj površini. Slabija gravitacija uzrokuje propadanje mišićne i koštane mase te se mora obezbijediti zdravlje svim stanovnicima.

Svemirska trka nije nimalo laka, naročito ako znamo da Japan nikada do sada nije izveo nezavisnu svemirsku misiju. Zato će se Univerzitet u Kjotu udružiti sa industrijom i privatnim sektorom.

A kako izgledaju predviđanja o životu na Marsu, pogledajte u animaciji koju su pripremili istraživači iz ovog japanskog grada.