Istraživanje pokazalo da kišnica više nigdje u svijetu nije za piće!

Kišnica nigdje na planeti Zemlji nije dovoljno zdrava da bi se mogla koristiti za piće, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Univerziteta Stockholm.

Analize su pokazale da su per/polifluoroalkilne supstance (PFAS), koje se koriste u izradi kozmetike, posuđa i mnogih drugih stvari kojima se služimo, prisutne u kišnici, tako da ona nije zdrava ni u jednom kutku svijeta, čak ni na Antarktiku. Pomenute hemikalije su trajne i ne mogu se razgraditi u prirodi, a u količini u kojoj ih ima u kišnici štetne su po ljudsko zdravlje.

U kišnici su pronađene perfluorooktanske kiseline (PFOA), za koje se smatra da mogu biti jedan od uzročnika kancera. Ian Cousins, koji je predvodio pomenuto istraživanje, naveo je da su analize pokazale da se količine štetnih supstanci dovoljno visoke da se ova voda ne može smatrati bezbjednom za piće. Nažalost, situacija je takva svuda, čak i u zemljama gdje se ona smatra čistom, odnosno gdje je neki ljudi koriste za piće jer nemaju pristup provjereno čistoj vodi.

Tim stručnjaka bavio se i istraživanjem nivoa štetnosti pomenutih hemikalija po ljudsko zdravlje. Neki od rezultata pokazuju da one mogu da utiču na plodnost kod ljudi, da uzrokuju probleme u razvoju djece, kao i da povećavaju rizik od obolijevanja od raka.

Iako neki naučnici tvrde da situacija nije toliko ozbiljna i da ove supstance nisu toliko štetne, drugi pozivaju da se ograniči i kontroliše njihova upotreba, kako bi se smanjio nivo zagađenja životne sredine.