Istorija umjetnosti na YouTube kanalu The Art Assignment

Ovaj video serijal na YouTube-u prikazaće vam istoriju umjetnosti kroz prizmu sadašnjice, predstaviti inovativne umjetnike i zadati zadatke.

Kako se hranio Andy Warhol, da li je bolji realizam ili impresionizam, šta njene slike govore o Fridi Kahlo, a šta zapravo čini jedno remek djelo?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja nudi kanal The Art Assignment. Umjetnički zadatak, kako kaže naziv ovog projekta, bio je zamišljen tako da i novi i etablirani umjetnici prikažu svoj pristup umjetnosti. Epizode su svojevrstan poziv za stvaraoce širom svijeta, koji su kao odgovor na njih stvorili na hiljade novih umjetničkih djela.

Kreatorka serijala je Sarah Urist Green završila je master iz istorije moderne umjetnosti na Columbia univerzitetu. Posebno popularna postala je izdavanjem knjige “Ti si umjetnik” kojom je podstakla brojne mlade umjetnike kombinacijom istorije umjetnosti i inovacijama koje primjenjuju neki od najpoznatijih umjetnika današnjice.

Od premijernog pojavljivanja 2014. godine, u koprodukciji PBS Digital Studios i Complexly, serijal se širio i evoluirao, ali ono što je ostalo nepromijenjeno bilo je to da su nudili širok spektar sadržaja koji su približavali i demistifikovali umjetnost najširoj publici.

To nisu samo pitanja i kritike koje se odnose na ona pitanja koja se mogu pronaći u udžbenicima istorije, mada ima i toga. Različite su kategorije emisija. Art Cooking je posvećen životu, radu i prehrambenim navikama umjetnika. Art Trip donosi putovanje do različitih gradova i njihovim umjetničko-turističkih ponuda. A Case For daje različite argumente za rasprave o relevantnosti pokreta, umjetnika i tipova umjetnosti.

The Art Assignment je postao jedan od najgledanijih i najpoštovanijih projekata umjetničkog obrazovanja na mreži, sa više od 500.000 pretplatnika i skoro 30 miliona pregleda. Ujedno se može posmatrati i kao didaktičko pomagalo u učionici, i kao sadržaj da u njemu uživate u slobodno vrijeme uz svoj računar.